Mjelga Hantverksbryggeri | Om Öl
13939
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-13939,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Om Öl

Om Öl

Ölbryggeri – ett kvinnogöra i historien.

Vår kulturdryck – ölen

Öl är en gammal kulturdryck som sägs ha funnits i minst 6 000 år, kanske så länge som 12 000 år i samband med att vi började bruka jorden och odla säd. I Sverige sägs vi kunna spåra ölet tillbaka till bronsåldern (ca 1800–500 f.Kr.).

Ölproduktionen hörde samman med hemmet, och i hemmet basade generellt kvinnorna. Hantverket och det fysiska arbetet att göra öl förknippades helt med kvinnorna som skapade recepten och bryggde. Det var först när ölbryggningen flyttade ut ur hemmet som männen stod redo att ta över.

Hantverket och det fysiska arbetet att göra öl förknippades helt med kvinnorna som skapade recepten och bryggde.

Humlen är drottningen i trädgården och kryddan i ölet. Det är de obefruktade honblommorna som används i ölproduktionen. Humlen, Humulus Lupulus på latin, kan växa 7-12 meter på några månader och drar iväg 20-30 centimeter på ett dygn – från växtsäsongens början fram till omkring midsommar. Sen börjar den skjuta sidoskott med blommor.

 

Humlen tillhör samma familj som Cannabis Sativa sägs kunna användas som ”sömnmedel” i en kudde för den som har svårt att sova.

 

Humlen innehåller även ämnen som liknar östrogen och har använts (och används än i vissa delar av världen) för att främja menstruation och som preventivmedel. De egenskaperna var kända bland kvinnorna som tidigare plockade humlekottar för hand.

 

 

 

Källor:

Humle det gröna guldet av Else Marie K Strese & Clas Tollin

c/o Hops nr. 14, 2016